tirsdag 30. mars 2010
Privat kokebok?
Uansett: I går lagde jeg en middag sammensatt av flere gode ideer. Retten bestod av laks (Av typen Salma (kjøpt på tilbud, yeeh!), potetmos, råstekte rot"frukter" og ristede pinjekjerner.
200 gr. laks pr.pers
5-6 poteter
2 ss smør
1/2-1 ts trøffelolje
1-1,5 dl melk
1 gulrot
1 persillerot
Småløk eller lignende
Hvitløk
Pinjekjerner
Laksen ble behandlet på følgende måte, inspirert av Bent Stiansen:
Dryss laksen med salt og sukker og la ligge i ca 15-20 min. Skyll i rennende vann og vend i olje før den "stekes" i ovnen på 55-60 grader i 25-30 min. Jeg kontrollerte for moro skyld temperaturen i ovnen med et termometer og det svingte ganske kraftig utover det som termostaten kunne antyde. Fisken min så faktisk mer rå ut utenpå enn inni forresten.
Gulrot og persillerot kuttes i like store biter og stekes sammen med løk (også i ganske store biter) og hvitløk ved svak-middels varme til mørhet er oppnådd, ca 15 min. Her kan helt sikkert andre røtter byttes inn, pastinakk, sellerirot eller lignende.
Potetene ble kokt møre og most med smør og melk. Hele moroa starter når den smått magiske trøffeolja tilsettes. Vær forsiktig og smak deg frem, den kan fort dominere selv i de angitte mengdene. Jeg liker forresten at det er litt skall i stappa mi, i hvert fall når jeg bruker mandelpoteter - visuelt spennende, godt (bedre?) og enda sunnere (innbiller jeg meg).
Pinjekjerner ble ristet lett brune i en tørr stekepanne og drysset elegant (ja, jeg gjorde faktisk sånne elegante kokkebevegelser!) over ved anrettning.
Ps. Hadde også med en brokkolipuré - ikke vondt eller ødeleggende, bare ikke viktig nok til å nevnes.
torsdag 4. mars 2010
Potetkontoret
lørdag 27. februar 2010
Man’s world
"You are all crazy. 600 and something reviews on iTunes? For a single? What was your last review, a candle?"
Det verste er kanskje at han sikkert ikke var så langt unna sannheten; utførlige stearinlys-anmeldelser finner du f.eks. her. For oss som er mer interessert i kjøkken enn i jakten på det ultimate stearinproduktet finnes det selvsagt også hjelp å få, især hos Amazon Kitchen & Dining
At folk skriver reviews av bøkene de har lest på Amazon er kanskje velkjent for noen hver, men her finner du også alt du ikke ante du trengte å vite om kjøkkenutstyr. Klarer du for eksempel ikke bestemme deg for om du skal gå for Rösles velkjente, berømte hvitløkspresse
eller den velansette, men hakket dristigere Kuhn Rikon?
Da kan du f.eks. høre på "charlesn", som skriver følgende:
"There's no doubt that the Rosle is extremely good--in fact, I would have given it five stars just a few weeks ago. But then I purchased the Kuhn Rikon Epicurean Garlic Press (#2315), after reading a recent review of it in Cook's Illustrated. After repeatedly comparing the two side-by-side, the Kuhn is unquestionably the better press."
Om du nå synes "charlesn" virker som en sær skrue, en one-of-a-kind, er det bare å ta en titt til på Amazon-sidene. I skrivende stund har til sammen 260 personer skrevet anmeldelser av disse to hvitløkspressene, og sitatet ovenfor er langt fra nerdete i forhold til hva endel av de andre kommer med. Galskap? Absolutt. Dette lukter så til de grader av menns grenseløse trang til å drapere hva de enn gjør i spinndyrt spesialutstyr - enten det gjelder bilfelger, hekkesakser eller skismøring i 2000-kronersklassen for å spare 1,5 sek. på birken.
Fordelen for oss som foretrekker hvitløkspresser fremfor aluminiumsfelger og skismøring er i det minste at det er lettere å legitimere når det trengs: "Jeg kjøper den jo først og fremst for å øke matlagingsgleden her hjemme. Det har du vel ikke noe imot, kjære..?"
søndag 14. februar 2010
Røykt kjøtt - rapport fra Beograd
lørdag 6. februar 2010
fredag 5. februar 2010
For spesielt interesserte
I introduksjonen til teoribøker pleier gjerne forfatteren å skrive at denne er for folk innen fagfeltet og andre som av diverse (absurde) grunner ellers måtte finne på å være interessert. Denne gjør ikke det. "Advanced Bread and Pastry [...] is designed as a resource for colleges and universities, private culinary schools, and professionals". Ingen hjemmebakere i målgruppen her altså.
tirsdag 2. februar 2010
Trenger jeg linser?
Men det var godt. Veldig godt faktisk.
I mellomtiden har tiden gått (den har en fasinerende tendens til å gjøre det) og planen om å lage linsesuppe har hatt rikelig tid til å modne. Plutselig en dag har jeg kjøpt en pakke grønne linser fra produsenten Go Green (sunnere kan det vel ikke høres ut?), linsesuppe var klar for retur.
Og det er her spørsmålet om jeg trenger linser kommer inn; det ble vel egentlig grøt. Eller no. Så jeg feil i oppskriften? Uansett: her er en mitt forslag, korrigert for grøtproblemet:
2 dl Linser (jeg brukte grønne)
1 løk
1-2 fedd hvitløk
7 dl hønsebuljong
1/2 boks grovhakka tomater
1 laurbærblad
1 liten ts oregano
Olje/smør til steking
Salt og pepper
Jeg hadde både hvitvinseddik og en god olivenolje over min, men skal ikke påstå at det var avgjørende for at det ble godt. Resultatet ble uansett en overraskende fyldig tomatsmak, men jeg lurer på om litt chilli kunne vært interessant.
Til sist, linsefakta: 29 (eller 28 som det står på nett) gr. protein pr 100 gr. Slår kyllingfilét med 4 gr. Tankekors for proteinfríker...
Edit: Enda mer hønsebuljong/kraft/vann tilsatt (grøtproblemet gjenoppsto...)
søndag 31. januar 2010
Tagliatelle alle melanzane
Sosiologspalten: Kjøkkenet som forsvant


Som det fremgår av planløsningen handler ikke dette (nødvendigvis) om grenseløs fascinasjon for hva som foregår i stekovnen til enhver tid - det er rett og slett ikke så mange måter å organisere dette på i rommet som her kalles kjøkken/opphold. I små leiligheter er slike løsninger lettere å forstå - å få plass til stue, kjøkken og soverom på 30m2 gir ofte endel færre muligheter - men denne leiligheten er 65m2.
Har arkitektene og entreprenørene all skylda? Såvisst ikke. Det er utrolig mange som spiser Fjordland og Grændis og er fornøyde med det, men det blir likevel en slags høna-og-egget-problematikk: Kjøper folk leiligheter med kjøkkenstripe ved siden av sofakroken fordi de bare lager grændis, eller lager de bare grændis fordi de har kjøkkenstripe ved siden av sofakroken? Hvis du vet at det lukter hjemmelagde kjøttkaker av håret ditt om du lager dem selv, er det lett å slå seg til ro med at man aldri trenger bedre kjøttkaker enn Fjordland sine...
tirsdag 26. januar 2010
Krafttak på nyåret

søndag 24. januar 2010
Husmorstriks #1
Svar: Honning.
Det geniale med det er at det ikke gjør noe som helst å ta imot et toliters-spann med honning fra svigermor/naboen/kollegaen din - du kan bruke hur lang tid som helst på bruke den opp. Det litt mindre geniale er at man gjerne langtidslagrer sånt et kjølig sted, og når honningen får for lav temperatur over litt tid sukrer den seg. Dette ødelegger den ikke, den får bare en litt ujevn, kornete og tykkere konsistens mens smaken blir litt søtere. Frykt derimot ikke: husmorstriks-spalten to the rescue!
Om du ikke har det allerede, heller du honningen over i en beholder som tåler litt varme. Et syltetøyglass funker fint. Plassér så glasset i en gryte med litt vann i, og sett på svak varme. Slik varmer du sakte opp honningen, og om du lar det stå litt mens du rører rundt av og til har du straks fresh, fin usukra honning.
torsdag 21. januar 2010
Pedagogikk og surdeig
Etter å ha overvunnet den lammende respekten for nettopp surdeigsbaking - de mest komplekse og skremmende beskrivelser finnes der ute på nettet - begynte tankene å kverne. "Her skal man fostre opp liv. Det har da folk gjort før meg. Da kan vel jeg óg." Så jeg satte igang. To deiger ble satt. Selvfølgelig ble det en spontantabort - mugg slo rot. Den andre derimot, hadde åpenbart livets rett. Den koser seg i tastende stund i kjøleskapet.
Så hva er surdeigens pedagogikk spør du sikkert nå. La meg prøve:
Unnfangelsen. Begynnelsen. Her blander man sammen to ingredienser, ikke ulikt den menneskelige unnfangelse. Så lar man det stå et trygt og passe varmt sted - mors liv. Etterhvert er den klar til å kjenne på livet. Her må man være parat og gi en masse oppmerksomhet for å vite at den har det bra. Muligens lukter den litt vondt - små barn gjør inni mellom det - men det er ingen grunn til å gi opp. Bare gi den mere mat, og tillit til at den finner ut av det selv - barn må gis muligheten til å prøve og feile. Etterhvert når den forhåpentligvis det punktet der den klarer seg mer eller mindre selv. Men for å være sikker tar du kontakt en gang i uka - gir den litt påfyll. Å flytte hjemmefra betyr her at man trenger litt hjelp fra mor (eller far), og at mor (eller far) kan utnytte sitt kjære avkom når brødbeholdningen nærmer seg bunnen.
Hovedtanken blir altså at man må fine balansen mellom oppmerksomhet og gi den tid til seg selv. Ikke noen A på pedagogikkeksamen muligens, men godt nok for en blogg tydeligvis.
Og ja - lurer du på hvordan man starter en surdeig kan Martin, bloggsfærens surdeigskonge, forklare det så mye bedre enn meg.
Ljummet betyr forresten lunka og råg er som du sikkert skjønner rug.
Lykke til!
Prim time!


Voilà - digg pålegg for liten og stor!:-)
Henvendelse til Tine forbrukersenter
Er det noe jeg må bli flinkere til å benytte meg av, så er det disse "forbrukertelefonene". I stedet for å gå og lure på hvordan de får kaviar på tuba eller hvorfor vaskepulver i tablettform koster sånn ca. 300% mer enn vanlig vaskepulver er det bare å ringe å spørre. Gratis er det også.:-)
Et eksempel:

slik ser gjerne en 1 kilos Norvegia-ost ut når man nærmer seg slutten - om man har gjort som pakken indikerer og lagt den flatt på bordet når man skar skivene av den. Hvorfor tilsier gulostpakken at osten skal legges flatt på bordet fremfor å stilles på høykant? Jeg tok kontakt med Tine:
Oslo 20.01.2010
Angående vertikal versus horisontalt orientert osteemballasje
Hei!
Jeg tok kontakt med Tine Forbrukersenter via telefon 20. januar med følgende spørsmål: Hvorfor har det seg slik at kilospakkene til brunost og gulost er pakket og emballert henholdsvis stående og liggende?
La meg forklare nærmere: Kilospakningen av brunosten er pakket og emballert på høykant. Hele forpakningen formelig skriker av at man skal stille den på høykant og skjære av kortsida. Dette er perfekt logisk av to grunner:
- Det gir osteskiver av passende størrelse (ikke for store, og dermed mer fleksible med tanke på brødskivas omfang)
- Når man nærmer seg slutten på osten er det mye mindre som går til spille, ettersom flaten av ubrukt ost er mye mindre enn om osten skjæres fra langsida.
Gulostens forpakning tilsier derimot at man skal legge den ned og skjære skiver fra langsida. Dette gir i sin tur tilsvarende ulemper i forhold til brunostpakkens overnevnte fordeler:
- Det gir unødvendig store osteskiver, og gjør det vanskelig å opprettholde jevn høyde på osten, noe som er essensielt om man ønsker jevne, pene osteskiver.
- Når man nærmer seg slutten får man en mye større flate med tynn ost som er mye vanskeligere å skjære av -ergo kaster mange mer ost enn nødvendig.
Den trivelige damen på forbrukersenteret kunne informere meg om, etter å ha rådført seg med sine kolleger, at dette skyldes produksjonsprosessen. Brunosten er flytende når den pakkes, mens gulosten skjæres i blokker.
Hvor interessant denne forklaringen enn er, er den etter mitt skjønn ikke tilstrekkelig for å forklare hvorfor ikke gulosten også kan emballeres og lagres på høykant. Det er i prinsippet ikke snakk om annet enn å snu skriften og bildene på gulostemballasjen 90 grader, så vil folk lettere forstå at det har all verdens fordeler å stille også gulosten på høykant og skjære seg nedover fremfor å la den ligge.
Av den trivelige damen på forbrukersenteret fikk jeg også spørsmål om dette var et stort problem for meg - et spørsmål som helt sikkert var på sin plass. Til det svarer jeg selvsagt nei - jeg stiller selv alltid gulosten på høykant før jeg skjærer den, og jeg bruker osterestene i pasta etc. Det som derimot kan sees på som et betydelig problem, er at det antakelig kastes tonnevis av Tine gulost hvert år som en følge av at folk ikke setter gulosten på høykant og kaster restene. Mye av dette kunne vært spart om pakningen indikerte at osten bør stilles på høykant når man skjærer i den.
Såfremt det ikke foreligger andre tungtveiende hensyn som medfører at gulostemballasjen ikke kan snus 90 grader, foreslår jeg derfor at Tine tar dette på alvor. Jeg er sikker på at et slikt grep vil gi gulostemballasjen en verdifull revitalisering, samtidig som kundene får jevnere og finere osteskiver og samfunnet kaster adskillig mindre gulost. I tråd med den miljøbevisste tidsånden vil det også være god reklame for Tine å oppfordre alle til å minimere osterestene - særlig overfor alle dem som kaster dem fremfor å bruke dem i annen matlaging.
Mvh Eivind Løvdal,
Prosjektleder, hobbykokk og miljø-/effektiviseringsentusiast.:-)
...så gjenstår det bare å se hva Tine har å si. Kanskje de har verdens beste grunn for at osten bør ligge? Oppdatering følger så snart jeg vet mer!
Oppdatering:
Svar fra Tine
TINEs oster - emballasje
Vi takker for din henvendelse på internett.
Vi setter stor pris på henvendelser fra engasjerte forbrukere. Dine
innspill angående emballasjen til ostene til TINE blir videreformidlet vår
avdeling for Forskning og Utvikling, samt Merkevaresjef i TINE
Markedskategorier. På denne måten blir ditt forslag tatt med i den videre
vurderingen av våre emballasjeløsninger. Takk for at du kontaktet oss.