Året er knapt fire uker gammelt, og tida for ambisjoner og forhåpninger om en ny og bedre livsstil har ikke rukket å renne ut helt ennå.
Klok av uforløste ambisjoner i årevis (antakelig hele livet) vil jeg senke lista litt i år. Målet blir derfor "mer kraftkoking i 2010", men for at det skal bli gjennomførbart får det bli av den litt mer upretensiøse sorten.
La meg ta livet av noen myter først, og alle knytter seg til at kraft som noe bare gourmander, restaurantkjøkken og/eller avsindig velstående mennesker med fryseren full av kjøtt/vilt/fisk driver med.
1: Kraftkoking er tidkrevende.
"Tid" er i denne sammenhengen to ting. Den tiden det tar før maten er ferdig, og den tiden du faktisk bruker på å lage maten. Det er helt riktig at du faktisk må gjøre noe så ekstremt som å starte dagen i forveien, men hvor lang tid tar det å hive kjøtt, litt grønnsaker, krydder og vann i en kjele?
2: Kraftkoking er dyrt
Selv gikk jeg til Makwans i Herslebs gate (halal-slakter som er så bra at kokke-verdensmester Bent Stiansen er på kundelista). 1 kg oksehaler (som er fantastisk å koke kjøttkraft på): 50 spenn. Resten? Det er bare å google seg rundt etter kraft-oppskrifter, men da blir det ofte både dyrt og tungvint. Man tager hva man haver. Vi slang i litt gulrøtter og løk som hadde ligget en stund, en god slump av rosmarinplanten som lå på dødsleiet, litt laubærblader og det som ellers så godt ut i krydderhylla (timian er f.eks. godt). Resten er gratis springvann.
Selvsagt er det lett å gjøre det mye dyrere, men totalprisen på denne krafta (1 liter) kan neppe være mer enn 80 spenn.
3: Kraftkoking er vanskelig.
Akkurat som det ikke er noe problem å gjøre kraftkoking dyrt, er det heller ikke noe problem å gjøre det vanskelig. Det krever også sin porsjon tålmodighet og eventyrlyst å eksperimentere seg frem til Den Perfekte Krafta. Problemet er at de fleste (som meg selv) ikke gidder. Derfor: gjør det akkurat så enkelt eller vanskelig du selv vil.
Slik gjorde vi det:
1 pakke Ravioli
1 kg oksehaler
1-1,5l kaldt vann
3-4 gulrøtter
2 løk
krydder (laubærblader, timian, pepper, litt salt og hva som ellers lukter godt..)
Dag 1 (ettermiddag):
Skrell grønnsakene, og del dem i store biter. Putt dem i en romslig gryte, og hell det kalde vannet over. Kok det opp, og la det putre på svak varme i 5-6 timer. Sil ut kraften, kjøl ned (f.eks. ved å sette gryta i et kaldt vannbad) og sett kraften i kjøleskapet.

Dag 2:
Fjern fettet som har samlet seg på toppen, og varm opp krafta igjen. Juster med salt/pepper/ytterligere krydder. Når det koker hiver du i ravioliene og koker dem til al dente. Servér med litt parmesan oppå om du vil, eller servér bare "as is". Digg!
Et lite tips til slutt: Er du litt ekstra lur (og har en ekstra stor gryte) kjøper du 2 kg oksehaler i stedet. Den krafta du ikke bruker med én gang heller du rett og slett på isbitposer, så har du kongebra kjøttbuljonger klare fryseren.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar