Spaltens første (og sikkert siste) post: Kjøkkenet som forsvant.
To rom og kjøkken - hva er det? To rom med kjøkken? To rom pluss kjøkken? Hva er et "kjøkken" - er det et rom?
I hine hårde dager (da man fortsatt brukte uttrykk som "i hine hårde dager") bygde man og solgte leiligheter med to rom og kjøkken. Det betød at leiligheten hadde to rom som man kunne bruke til mer eller mindre hva man ville i tillegg til et kjøkken, som var et rom man gjerne brukte til å lage mat i. Etter liberaliseringen av boligmarkedet på 80-tallet tok derimot Markedet over styringa (sjekk f.eks. Bendik Manums artige doktoravhandling om norske byboliger siden 1930 for en detaljert gjennomgang), og siden Markedet i praksis eies av utbyggere med profitt i sikte ble den nye normen flest mulig leiligheter på minst mulig plass. Kjøkkenet var med andre ord på vikende front. Skvise-ut-kjøkkenet-for-å-tjene-penger-strategien fikk seg en liten skudd for baugen da boligmarkedet gikk regelrett til h**** på begynnelsen av nittitallet og boligbygginga stoppa helt opp, men siden da har det bare gått én vei: Rett til værs med boligprisene, og rett ut med kjøkkenet.
Jeg overdriver selvsagt. Folk har fortsatt kjøkken, og vi har et stykke igjen til Manhattan hvor så godt som alle spiser ute eller take-away (kvadratmeterne til et kjøkken på Manhattan koster sikkert mer enn et livs forbruk av kinesisk dørlevert-innen-5-minutters take-away uansett). Det som imidlertid har skjedd, er at kjøkkenet har flytta inn i stua. For å si det på en annen måte: kjøkkenet har blitt kokt inn til en bitteliten reduksjon av seg selv og trøkt inn ved siden av sofaen.
I 2009 ser det slik ut:
Ved første øyekast kan det gjerne se ut til at beboerne av denne leiligheten er som meg selv: Svært opptatt av brødbaking og hva som ellers foregår i stekovnen til enhver tid. Ikke det at TV'en er så mye bedre, men det ikke likevel litt rart at hele stua vender mot kjøkkenet? Hva har de tenkt? For å forstå dette bedre er det nødvendig å ta en titt på leilighetens planløsning:

Som det fremgår av planløsningen handler ikke dette (nødvendigvis) om grenseløs fascinasjon for hva som foregår i stekovnen til enhver tid - det er rett og slett ikke så mange måter å organisere dette på i rommet som her kalles kjøkken/opphold. I små leiligheter er slike løsninger lettere å forstå - å få plass til stue, kjøkken og soverom på 30m2 gir ofte endel færre muligheter - men denne leiligheten er 65m2.


Som det fremgår av planløsningen handler ikke dette (nødvendigvis) om grenseløs fascinasjon for hva som foregår i stekovnen til enhver tid - det er rett og slett ikke så mange måter å organisere dette på i rommet som her kalles kjøkken/opphold. I små leiligheter er slike løsninger lettere å forstå - å få plass til stue, kjøkken og soverom på 30m2 gir ofte endel færre muligheter - men denne leiligheten er 65m2.
Én ting er at kjøkkenkroken med dette har blitt stuas visuelle sentrum, en annen ting er luftkvaliteten. For noen år siden bodde jeg i en ekstremt liten leilighet på Grünerløkka på ca. 15 m2. Den hadde gang, bad, seng og kjøkkenkrok. Senga sto ved siden av kokeplatene, og jeg lagde kjøttkaker der bare én gang. Da lukta det kjøttkaker et par dager etterpå - ikke bare i leligheten, men av sengetøyet, håret mitt og klærne mine også. Det finnes vel værre ting å dunste enn kjøttkaker - det er tross alt noe de fleste liker - men spesielt digg var det likevel ikke. Løsningen ble å legge fra seg alle kulinariske ambisjoner og henfalle til Manhattan-metoden: Take-away og utespising så langt budsjettet rakk.
skjer det samme (selv med ventilatoren fra helvete): I praksis bestemmer arkitekten/entreprenøren hva du skal spise ettersom stekeos, hvitløksduft, kjøkkenmaskin- eller foodprosessorlyd og alt annent som lukter og lyder av matlagingslyst legger beslag på hele stua.
Har arkitektene og entreprenørene all skylda? Såvisst ikke. Det er utrolig mange som spiser Fjordland og Grændis og er fornøyde med det, men det blir likevel en slags høna-og-egget-problematikk: Kjøper folk leiligheter med kjøkkenstripe ved siden av sofakroken fordi de bare lager grændis, eller lager de bare grændis fordi de har kjøkkenstripe ved siden av sofakroken? Hvis du vet at det lukter hjemmelagde kjøttkaker av håret ditt om du lager dem selv, er det lett å slå seg til ro med at man aldri trenger bedre kjøttkaker enn Fjordland sine...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar