tirsdag 30. mars 2010

Privat kokebok?

En egen evne til å hver eneste gang jeg skal lage mat, måtte "finne opp kruttet" igjen, gjør at jeg nå skal prøve å bruke denne bloggen som min (nesten) private kokebok.

Uansett: I går lagde jeg en middag sammensatt av flere gode ideer. Retten bestod av laks (Av typen Salma (kjøpt på tilbud, yeeh!), potetmos, råstekte rot"frukter" og ristede pinjekjerner.

200 gr. laks pr.pers
5-6 poteter
2 ss smør
1/2-1 ts trøffelolje
1-1,5 dl melk
1 gulrot
1 persillerot
Småløk eller lignende
Hvitløk
Pinjekjerner

Laksen ble behandlet på følgende måte, inspirert av Bent Stiansen:

Dryss laksen med salt og sukker og la ligge i ca 15-20 min. Skyll i rennende vann og vend i olje før den "stekes" i ovnen på 55-60 grader i 25-30 min. Jeg kontrollerte for moro skyld temperaturen i ovnen med et termometer og det svingte ganske kraftig utover det som termostaten kunne antyde. Fisken min så faktisk mer rå ut utenpå enn inni forresten.

Gulrot og persillerot kuttes i like store biter og stekes sammen med løk (også i ganske store biter) og hvitløk ved svak-middels varme til mørhet er oppnådd, ca 15 min. Her kan helt sikkert andre røtter byttes inn, pastinakk, sellerirot eller lignende.

Potetene ble kokt møre og most med smør og melk. Hele moroa starter når den smått magiske trøffeolja tilsettes. Vær forsiktig og smak deg frem, den kan fort dominere selv i de angitte mengdene. Jeg liker forresten at det er litt skall i stappa mi, i hvert fall når jeg bruker mandelpoteter - visuelt spennende, godt (bedre?) og enda sunnere (innbiller jeg meg).

Pinjekjerner ble ristet lett brune i en tørr stekepanne og drysset elegant (ja, jeg gjorde faktisk sånne elegante kokkebevegelser!) over ved anrettning.

Ps. Hadde også med en brokkolipuré - ikke vondt eller ødeleggende, bare ikke viktig nok til å nevnes.

3 kommentarer:

  1. Blir jeg bedt på middag snart!!Dette frister veldig.. solvei

    SvarSlett
  2. Hvorfor ingen bilder av ingrediensene?

    SvarSlett
  3. Hadde ikke kamera tilgjengelig. Eneste grunn, jeg lover.

    SvarSlett